Track 1: Beleid, Belgium & beyond
De eiwitshift in onze steden, in Nederland en vanuit Europees perspectief: overheden op alle niveaus gaan aan de slag rond de eiwittransitie en betrekken daar een brede groep partners bij.
Sessie 1: Europa: opportuniteit of struikelblok? (11u10)
Tijdens de plenaire sessie gaf Claire Bury al een inkijk in de Europese ambities rond plantaardige voeding. In deze sessie duiken we dieper in het Europees perspectief en zetten we een aantal topics extra in de kijker: wetgeving rond benamingen, regulering van de markttoegang en financiering. Deze sessie zal plaatsvinden in het Engels.
Acacia Smith (Good Food Institute Europ)
Senior Policy Manager
Acacia's work at The Good Food Institute Europe focuses on securing public funding for sustainable protein research and development. She works with scientists, policymakers and other organisations to build awareness on the role of alternative proteins in meeting climate reduction goals, and on the crucial role of public research and development funding in securing a more sustainable food system. She is based in Brussels, Belgium, and her background is in European environmental policy, climate change, and transport.
Huub Scheres (Euvepro, European vegetable protein association)
Voorzitter
Dr Huub Scheres is Director Science & Advocacy at IFF and and also serves as president of Euvepro and the Primary Food Producers. Huub is a Board Member of EU Specialty food ingredients. He studied Biology in Nijmegen, holds a PhD in Medical Biology from Maastricht University and held positions as Staff Officer in MNC companies like VION, Akzo Nobel, Genencor/DuPont and since 2021 IFF (www.iff.com). In his 30 plus year career he focused on Advocacy & Regulatory of food, feed and pharmaceutical-ingredients, with a special passion for biotechnology and fermentation-derived proteins. He is also active globally in public affairs networks through trade associations working with governmental organisations , parliament and NGOs. EUVEPRO is the European Vegetable Protein Association, representing the interests of manufacturers of vegetable proteins for human consumption (food) in Europe.

Ronja Berthold (European Vegetarian Union)
Policy Manager
Ronja Berthold is a policy manager at the European Vegetarian Union (EVU). Ronja holds a master’s degree in Non-profit Management and Public Governance. Her expert knowledge includes vegan and vegetarian food labelling as well as agricultural and food policies in Germany and the EU. EVU is Europe’s umbrella organisation of vegan and vegetarian societies and associations and as such puts vegetarian topics on the European political agenda.
Sessie 2: Eiwit Inspiratie uit Nederland (13u45)
Ook in Nederland staat de Eiwittransitie hoog op de agenda. Boeren slaan de handen in elkaar en richtten een nieuwe organisatie op, de overheid lanceert initiatieven en ook de bedrijfswereld roert zich. 3 inspirerende verhalen van onze noorderburen.
Jeroen Willemsen (Green Protein Alliance)
Innovation Lead Protein Shift at Green Protein Alliance & Founder/Spokesman
Jeroen Willemsen (1972) wordt de Eiwitcommissaris van Nederland genoemd. Zijn missie: in één generatie de eiwitbalans herstellen. De afgelopen 20 jaar werkte Jeroen aan het bouwen van een ecosysteem om de eiwittransitie in Nederland te versnellen. Met zijn ervaring als onderzoeker en ondernemer verbindt hij stakeholders in de keten, van boer tot burger. Jeroen is oprichter van vleesvervangerproducent Ojah (2009), oprichter van de Green Protein Alliance (2017) en initiatiefnemer van de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland (2021) en recent ondertekende Nederlandse Green Deal Eiwitrijke Gewassen (2022).
Marieke Laméris (Lekker Lupine)
Vertegenwoordiger de Eiwitboeren van Nederland en trekker van Lekker Lupine
Eigenaar Proeflab Wageningen, co-founder Lekker Lupine en mede initiator van Eiwitboeren van Nederland. Schreef mee aan Green Deal eiwitrijke gewassen. Marketing, Business Development in Agrofood: Ambities & Strategie concreet maken en verder brengen. Marieke werd in 2020, 2021 en 2022 gekozen tot 1 van de 100 voedselveranderaars van vandaag en gamechangers van morgen.
Renze Brouwer (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
Senior Beleidsmedewerker
Renze Brouwer studeerde aan de universiteit van Wageningen en haalde daar een doctoraat in de opleiding sociologie en ruimtelijke analyse. Sindsdien werkte hij als consultant en aan diverse ministeries als beleidsmedewerker. Hij is momenteel projectmanager Nationale eiwitstrategie.
Sessie 3: Steden aan de macht (14u35)
Zijn steden de changemakers van de toekomst? Het staat vast dat steden invloed hebben en hier ook gebruik van maken, ook in Vlaanderen. De eiwitshift krijgt een centrale plaats in vele lokale voedselstrategieën.
Steven Desair (VVSG)
Stafmedewerker lokale voedselstrategie
Sinds 2019 adviseur lokaal circulair voedselbeleid bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. In zijn vrije tijd sociaal ondernemer met passie voor eten en ecologie. (eatmosphere)
Kathy Belpaeme (stad Oostende)
Beleidsmedewerker voeding
Kathy Belpaeme startte begin 2020 bij stad Oostende als project coördinator voor het Horizon 2020 project Foodshift 2030. Het project beoogt een transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Een eiwitshift is een belangrijk thema binnen Foodshift. Sinds najaar 2021 werd Kathy aangesteld als beleidsmedewerker voeding bij stad Oostende. Kathy is geboeid door alle aspecten van voedselproductie en landbouw en is al meer dan 20 jaar geëngageerd bezig met lokale kweek van groenten en fruit. Naast haar eigen moestuin startte zij in Oostende 10 jaar geleden de Biopluktuin, een csa (community supported agriculture), in Stene, waar ondertussen twee bioboeren groenten kweken voor 300 personen. Kathy’s persoonlijk eiwitshift begon zo’n 30 jaar geleden, onder invloed van forellen, de universiteitskantine en een gedreven hobbykok als vriend.
Sofie Verhoeven (stad Gent)
Projectmedewerker Gent En Garde
In 2014 startte Sofie Verhoeven bij de Dienst Milieu en Klimaat van Stad Gent als projectverantwoordelijke duurzame wijken. Vanuit die functie begeleidde ze enthousiaste Gentenaars bij de ontwikkeling en uitvoering van hun wilde klimaatprojecten. Sinds 1 oktober 2020 maakt Sofie deel uit van het team Gent En Garde, de Gentse voedselstrategie. Binnen dit team werkt Sofie aan de Gentse eiwitstrategie en volgt ze alles op wat met overheidsopdrachten en voeding op school te maken heeft.