Track 3: Eiwitboeren van de toekomst | Next Food Chain

U bent hier

Track 3: Eiwitboeren van de toekomst

Dat de landbouw onder druk staat is helaas geen nieuws meer. Hoe past de landbouwer in een toekomst met meer plantaardige eiwitbronnen? Wordt hij of zij peulvruchten of zeewier boer? Of staat er misschien een fermentatievat naast het veld?

Sessie 1: Peulvruchten (11u10)

Peulvruchten zijn bezig aan een revival, zoveel is zeker! Kikkererwten, gele erwt, sojabonen, witte bonen, linzen,… Drie projecten delen hun interessantste resultaten en werpen een blik op de toekomst. 

Jolien Jonckheere (Vlaams Instituut Gezond Leven)

Stafmedewerker Gezonde Voeding

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw heeft één doel: een gezonder Vlaanderen. We willen mensen op een toegankelijke manier helpen om gezond(er) te leven, en samen met hen en het beleid gezondere leefomgevingen creëren. Jolien Jonckheere is stafmedewerker Gezonde Voeding en werkte mee aan de integratie van gezondheid en milieu in de nieuwe aanbevelingen van de voedingsdriehoek. Vandaag werkt ze mee aan het PEUL-CHAIN project. Dit project wil de consumptie van peulvruchten stimuleren én de lokale productie van peulvruchten verhogen.

Elena Lievens (Arteveldehogeschool)

Beleidsmedewerker Duurzaamheid en Projectleider KIKET

In het KIKET-project slaan boeren, wetenschappers, verwerkende bedrijven en supermarkten de handen in elkaar om het potentieel van lokale kikkererwten in de praktijk te onderzoeken. We gaan na hoe de teelt een aanvulling kan zijn voor de lokale landbouw, welke de ideale schaalgrootte is en wat de mogelijkheden zijn om kikkererwten te verwerken in voedingsproducten die in de smaak vallen bij de consument. Elena Lievens is beleidsmedewerker duurzaamheid aan Arteveldehogeschool en projectleider van het onderzoeksproject KIKET. Daarnaast is ze mede-oprichtster van EVAvzw (ProVeg Belgium).  

Jonas Claeys (Inagro)

Project Engineer

Jonas Claeys werkt als onderzoeker bij praktijkcentrum Inagro. ‘Eiwit’ is het centrale thema in zijn onderzoek, met een focus op de teelttechnische aspecten en de productie ervan. Op het Proefplatform Eiwit van Inagro worden verschillende eiwitteelten, zowel herontdekte oudgedienden als nieuwe teelten, beproefd. In het kader van Relanceproject Peapact werden zowel winter- als zomervariëteiten van gele erwten geëvalueerd.

Sessie 2: Precisiefermentatie (13u45)

Fermentatie is ouder dan de piramides, maar wist je dat precisie fermentatie één van de technologieën is die de komende jaren de voedingsindustrie op zijn grondvesten zal doen daveren? Op het podium the ProteInn Club, Those Vegan Cowboys en Paleo.

Elsa Lauwers (Paleo)

Chief Scientific Officer

Moleculair bioloog Elsa Lauwers behaalde haar doctoraat Université libre de Bruxelles. Na enkele jaren als postdoc en aan de VIB, vervoegde ze in 2021 Paleo als hoofd wetenschappelijk onderzoek. 

Stef Denayer (The ProteInn Club)

Stakeholder Relations Manager

Manager met een jarenlange ervaring in de milieudienstensector. Bekwaam in Biobased Economy, Cleantech, Circulaire Economie, Energietransitie, Afval & Biomassa, Klimaatbewustzijn en Marketing & Sales Management. Business development professional met een Master of Engineering (chemie) en gespecialiseerde studies in Environmental Management & Technologies aan de KU Leuven.

Niko Koffeman (Those Vegan Cowboys)

Co-founder

Niko Koffeman stond samen met Jaap Korteweg mee aan de wieg van de Vegetarische Slager in 2010. Na hun succes in de vegetarische burgers richten ze zich vanaf 2020 ook op plantaardige melk via precisie fermentatie met Those Vegan Cowboys. Niko studeerde marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Sessie 3: Zeewier en micro-algen (14u35)

Ook in Vlaanderen is de interesse in deze grondstof uit de zee springlevend. Algen als eiwitbron? Absoluut! Maak kennis met een veelzijdige grondstof met verrassende voordelen. 

Lomme Deleu (VIVES – KU Leuven)

Liaison Officer Food

Lomme Deleu is reeds vele jaren gebeten door eten. Na zijn studies als bio-ingenieur, behaalde hij in 2015 een doctoraat omtrent de functie van eieren in cake. Lomme voerde daarna zowel fundamenteel als toegepast onderzoek rond proteïnen: van de specifieke aggregatie tot de geleren en emulgeren binnen zuivelvervanging en bakkerijproducten. Hierbij werden zowel dierlijke als plantaardige proteïnebronnen bestudeerd, waaronder erwt, quinoa en haver. Maar ook andere onderwerpen zoals alternatieve rijsmiddelen, gekiemde granen en de verteerbaarheid van zetmeel kwamen aan bod. Na 10 jaar als onderzoeker werkt Lomme nu als Liaison Officer binnen de Associatie KU Leuven, waarbij hij verschillende onderzoeksgroepen rond voeding van de universiteit KU Leuven en de hogeschool VIVES verbindt. Voor nieuwe onderzoeksprojecten kijkt Lomme hier zowel naar partners in binnen- en buitenland, academisch en industrieel.

Kris Heirbaut (Heirbaut aLgriculture)

Zaakvoerder 

Kris Heirbaut, een 42-jarige melkveehouder die inzet op de eiwittransitie met zijn microalgen. Vanuit de traditionele veehouderij kan een innovatie zich op eigen tempo ontwikkelen. Zo wordt op zoek gegaan naar een betere balans tussen dierlijke en plantaardige productie, een uitdaging die we zeker niet uit de weg mogen gaan!