Track 4: Retail en Food Service | Next Food Chain

U bent hier

Track 4: Retail en Food Service

Wist je dat meer dan 80% van wat wij eten via de supermarkt op ons bord komt? Geen wonder dus dat retailers een cruciale rol kunnen spelen in de transitie van onze voeding. Ook in de Food Service beweegt er vanalles. 

Sessie 1: Eiwitten in de supermarkt: Meten is weten (11u10)

Wanneer is een supermarkt duurzaam? En hoe weet je eigenlijk hoeveel eiwitrijke producten ze verkopen? Verschillende projecten duiken in de data en gaan op zoek naar een gepaste methodologie: 

Maarten Corten (Rikolto)

Projectmedewerker

Als projectmedewerker bij Rikolto werkt Maarten samen met zijn collega’s aan de rapportering, de campagne en het citizen engagement-traject van Superlijst. Superlijst is een onderzoek dat nagaat hoe supermarkten ons (kunnen) helpen om milieuvriendelijk te eten, nl. de verkoop van dierlijke eiwitten te verminderen, te kiezen voor producten uit duurzame landbouw, en ontbossing en voedselverspilling tegen te gaan.

Ines Verschaeve (Lidl België)

Duurzaamheidscoordinator

Als duurzaamheidscoördinator bij Lidl volgt Ines de algemene duurzaamheidsstrategie op. Dit gaat van topics rond onze CO2-uitstoot verminderen tot het duurzamer maken van ons assortiment. Bij Lidl ijveren we steeds voor de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen. De laatste jaren zetten we ook meer in op plantaardige voeding.

Jeroen Willemsen (Green Protein Alliance)

Innovation Lead Protein Shift at Green Protein Alliance & Founder/Spokesman

Jeroen Willemsen (1972) wordt de Eiwitcommissaris van Nederland genoemd. Zijn missie: in één generatie de eiwitbalans herstellen. De afgelopen 20 jaar werkte Jeroen aan het bouwen van een ecosysteem om de eiwittransitie in Nederland te versnellen. Met zijn ervaring als onderzoeker en ondernemer verbindt hij stakeholders in de keten, van boer tot burger. Jeroen is oprichter van vleesvervangerproducent Ojah (2009), oprichter van de Green Protein Alliance (2017) en initiatiefnemer van de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland (2021) en recent ondertekende Nederlandse Green Deal Eiwitrijke Gewassen (2022).

Sessie 2: Plantaardig innoveren voor de supermarkt (13u45)

Onze supermarkten hebben stevige ambities: hun plantaardig aanbod gaat omhoog, en snel. Wat zijn de huidige trends? Welke producten liggen er binnenkort in de schappen? 

Nele De Ras (ALDI Belgium)

Specialist Corporate Responsibility

Als Corporate Responsibility Specialist bij Aldi Belgium staat Nele De Ras in voor de coördinatie en implementatie van duurzaamheidsprojecten. Ze neemt naast het topic Moderne Voeding (veggie/vegan) ook Dierenwelzijn, Duurzame Visinkoop en Ontbossing onder haar hoede.

François Lambert (GfK)

Consultant shopper

François werd geboren in een brouwersfamilie en raakte zo gefascineerd door de wereld van de consumentenproducten. Hij analyseert ondertussen al 22 jaar met een gezonde nieuwsgierigheid het koopgedrag van de Belgische bevolking: de eerste 9 jaren voor retail panel, dan 3 jaar internationale coördinatie van marktonderzoek en momenteel opnieuw met een focus op de Belgische markt. 

Sessie 3: Plantaardig Out of Home (14u35)

Op kantoor, op een festival, op restaurant,… Het aantal maaltijden dat iemand buitenhuis nuttigt kan snel oplopen. Ook hier groeit het plantaardig aanbod. Enkele cases delen hun bevindingen. 

Petra Daniëls (Paradise City Festival)

Food Curator

Petra werkte 12 jaar in de televisiewereld als producer bij productiehuis De Mensen voor verschillende programma's (waarvan Dieren in Nesten en Blokken misschien de bekendste zijn). Als producer moet je eigenlijk vooral "dingen, mensen en geld regelen". Dat is ze daarna dan ook gewoon gaan doen als freelancer, maar met de nadruk op duurzaamheid. Ze werkt onder andere voor Ecofest (zero waste management op events), Duurzaam Kantoor en Paradise City. Bij Paradise City - 1 van de meest duurzame festivals ter wereld volgens A Greener Festival - is ze food curator.

Valentine Boone (Sodexo)

Corporate Responsibility Officer

Valentine heeft een achtergrond als diëtiste/nutritioniste. Na enkele jaren bij TCO Service ging ze in 2018 bij Sodexo aan de slag. Hier vervult ze de rol als hoofd duurzaamheid sinds 2021. Sodexo profileert zich met verschillende projecten rond plantaardige voeding. 

Nick Jacobs (Sligro Food Group)

Kwaliteitsmedewerker Quality Assurance ​JAVA Foodservice

Sligro Food Group is actief op de foodservicemarkten in Nederland en België. Dit beursgenoteerde familiebedrijf is een deelnemer van de Green Deal eiwitshift op ons bord en engageert zich om klanten en medewerkers te sensibiliseren over dit initiatief. Nick is sinds de zomer van 2021 kwaliteitsmedewerker bij Sligro Food Group Belgium en opvolger van de Green Deal. Hij deelt hun ervaringen met plantaardige voeding in de groothandel.