Auteursrechten afbeelding: Pixabay | MacieicaM

Europese visie op landbouw, voeding en... eiwitten?

29 mrt 2025

Op 19 februari 2025 lanceerde de Europese Unie de “Vision for Agriculture and Food”: een belangrijk document dat de lijnen uitzet voor het landbouwbeleid van de komende jaren. Ook rond eiwitten valt er in de tekst iets te rapen, al kan de concrete invulling nog alle kanten op. 

Na een jaar van onrust is het geen wonder dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen  zich voornam landbouw als cruciaal thema te behandelen. Op 19 februari stelde haar Europese commissaris voor landbouw, Christophe Hansen, zijn nieuwe visie op voeding en landbouw voor. Die bouwt verder op de “Strategic Dialogue on the Future of Agriculture” uit 2024 en moet dienen als roadmap voor de komende vijf jaar.

De Strategic Dialogue bevat enkele veelbelovende elementen. Zo wordt er gesteld dat er in de EU veel interesse is in plantaardige eiwitten. Meer nog: “Om de duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitinname op het Europese bevolkingsniveau te verbeteren, is het cruciaal om deze trend te ondersteunen door opnieuw in evenwicht te komen met plantaardige opties en consumenten te helpen de transitie te omarmen,” leest het. 

Consortium

Bouwt de Agricultural Vision hierop verder? Er was vooraf stevig gelobbyd op deze tekst. Zo maande een consortium van meer dan 80 partners uit de voedingssector Hansen aan om in te zetten op diverse eiwitproductie in Europa. Dat consortium was bijzonder breed: van vleesverwerkers over pioniers op het gebied van plantaardige voeding, regeneratieve boeren, start-ups in precisiefermentatie, tot giganten uit de voedingsindustrie. Ze wisten hun boodschap kracht bij te zetten met een evenement in het Europees Parlement waarbij een waaier aan sprekers aan bod kwam: een peulvruchtenboer uit Duitsland, innovatief kippenbedrijf Kipster en Europarlementariërs van Renew (de fractie waarin Open Vld zetelt), EPP (de groep van cd&v) en The Greens (Groen). Het bewijs dat duurzame eiwitten iets te bieden hebben aan alle kanten van het politieke spectrum. 

Finale tekst 

Wat brengt al deze voorbereiding uiteindelijk op? De finale tekst bevat positieve en negatieve elementen, maar lijkt toch vooral kansen te missen. Er wordt wel gewezen op de huidige afhankelijkheid van geïmporteerde eiwitten, wat de EU erg kwetsbaar maakt. Commissaris Hansen kondigt een uitgebreid plan aan om deze problematiek aan te pakken zowel qua productie als consumptie, zonder verder in detail te gaan. De termen “plantaardig” en “diversificatie”, die nog veelvuldig voorkwamen in de dialoogtekst, zijn nu echter vakkundig geweerd. En dat terwijl “veeteelt” wel frequent vermeld wordt. “Het lijkt erop dat de Commissie de polarisatie wil beëindigen door één, heel groot, aspect van het gesprek te elimineren”, stelt de European Vegetarian Union

In het algemeen reageren ook andere ngo’s eerder teleurgesteld. EEB is voorzichtig positief over het aangekondigde plan en wijst ook naar de kansen rond dierenwelzijn. Tegelijk zijn ze bezorgd over het ontbreken van milieumaatregelen, van budget voor de transitie van landbouwers en van een duidelijke keuze voor meer plantaardige en gezonde voeding. 

De Vlaamse landbouwvisie

Ook in Vlaanderen kondigde minister Brouns in zijn beleidsverklaring een landbouwvisie aan. Deze zou in lijn liggen met de Vlaamse voedselstrategie, die dan weer verwijst naar de Vlaamse eiwitstrategie. Maar daarnaast zal ook deze Europese tekst uiteraard als inspiratie dienen. Hopelijk kunnen we op Vlaams niveau de polarisatie overstijgen door ook het plantaardige verhaal oprecht te omarmen. Next Food Chain zal mee aan de kar trekken om de eiwittransitie een integraal onderdeel te maken van het landbouwbeleid. 

 

Auteursrechten afbeelding: Pixabay | MacieicaM