Nieuws

Ontdek hieronder het laatste nieuws, impactvolle onderzoeken en inspirerende events die de toekomst van plantaardige voeding vormgeven. Of schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief, zo mis je geen enkele belangrijke update.

Lid in de kijker: Marie-Astrid Dossche van Food For Freedom NV

01 apr 2025

Marie-Astrid Dossche is de CEO van Food For Freedom NV, een specialist in biologische en plantaardige producten (merken zoals De Hobbit, Abinda, The Bio Veggie Company en Pa’lais). Het bedrijf heeft 2 productie sites, in Maldegem en Ruddervoorde.

Auteursrechten afbeelding: Pixabay | martin_hetto

Projecten, partners en peulvruchten

29 mrt 2025

Welke mogelijkheden zijn er voor lokale eiwitrijke gewassen zoals de gele erwt? Wat zijn interessante verdienmodellen en hoe kan samenwerking tussen landbouwers er uitzien? Het zijn vragen waar veel spelers in de keten zich vandaag mee bezig houden. Ze bogen zich over die kwesties met de projecten Peapact II en de Eiwitboeren van Vlaanderen.

Auteursrechten afbeelding: Pixabay | MacieicaM

Europese visie op landbouw, voeding en... eiwitten?

29 mrt 2025

Op 19 februari 2025 lanceerde de Europese Unie de “Vision for Agriculture and Food”: een belangrijk document dat de lijnen uitzet voor het landbouwbeleid van de komende jaren. Ook rond eiwitten valt er in de tekst iets te rapen, al kan de concrete invulling nog alle kanten op. 

Veggie en smoky: VegOsmOke toont hoe

focusonpc
29 mrt 2025

Een rooksmaakje toevoegen aan een voedingsproduct is erg populair. Ook voor plantaardige producten is er potentieel. Dat is de invalshoek van het VegOsmOke-project. Olivier Goemaere van de KU Leuven vertelt ons over de resultaten tot nu toe en de impact van Europese regelgeving. 

Vlaanderen en Nederland samen in de keuken van de eiwitshift

04 nov 2024

Al generaties lang maken we smakelijke kost van allerhande ingrediënten. Vandaag schrijven we een nieuw hoofdstuk in dit receptenboek: zoveel werd deze namiddag duidelijk in Brussel. Next Food Chain en de Nederlandse ambassade in België brachten hier stakeholders uit beide landen samen voor een uitwisseling rond de economische impact van plantaardige voeding.

Alternatieve eiwitten versterken Vlaamse en Brusselse voedselindustrie: tegen 2035 goed voor 38.000 jobs?

07 sep 2024

Het bedrijvennetwerk Next Food Chain brengt voor het eerst de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel in kaart. Die is aanzienlijk: meer dan 150 bedrijven richten zich deels of uitsluitend op alternatieve eiwitten zoals vlees- of melkvervangers, kweekvlees of peulvruchten, samen goed voor een bedrijfswaarde tussen de 1,4 tot 1,8 miljard euro.

Waarom veggieburgers de beste belastingverlaging zijn

28 aug 2024

De Vlaamse regeringsvorming gaat niet zo vlot als gedacht. Het initiële enthousiasme over een snelle formatie na de verkiezingen is gaan liggen. Zal de Vlaamse regering, net zoals zijn Waalse tegenhanger, uitpakken met een grote belastingverlaging? Het lijkt eerder onwaarschijnlijk met het oog op de besparingen die we van Europa de komende jaren opgelegd krijgen.

Leg-O: een traject voor bonen en erwten

Emma Van Acker
02 mei 2024

Next Food Chain ondersteunt heel wat interessante projecten. In dit artikel leren we het Leg-O project beter kennen. Daarvoor interviewden we Inge Speeckaert, doctoraatsstudent bij ILVO en UGent en coördinator van het project. Zij neemt ons mee in het Leg-O verhaal.

KIKET: het succes van lokale kikkererwten

Emma Van Acker
02 mei 2024

Next Food Chain ondersteunt heel wat interessante projecten. In dit artikel leren we het KIKET-project beter kennen. We interviewden Elena Lievens, projectleider van KIKET. Zij neemt ons mee in het verhaal dat draait rond kikkererwten. 

Rijtak, algenproductie tussen tomatenplanten

Rense Verweerden
25 apr 2024

In de tomaten- en paprikaserres van zijn ouders investeerde Jannes Vertommen in een systeem om microalgen te kweken. Hij produceert spirulina - een kleine, groene zoutwateralg die veel eiwitten, mineralen en vitamines bevat. Hoe kwam Jannes op het idee om algen te kweken tussen de conventionele groenten?

Green Deal Eiwitshift - Ei-MEET

05 apr 2024

Halverwege februari 2024 lanceerde het departement Omgeving, de initiatiefnemer van de Green Deal Eiwitshift op ons bord, het Ei-Meet rapport. Wat blijkt? De transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon gaat traag. Van een verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten van 38,6/61,4 in 2014 naar 41,3/58,7 in 2023.

PeaPact: Van gele erwt tot zijn componenten

04 apr 2024

Het PeaPact project focust op de ontwikkeling van een lokale eiwitketen voor de gele erwt. Maar bij veel consumenten is deze erwt helaas nog onbekend. In deze reeks laten we verschillende schakels in de keten van de gele erwt aan het woord: van teelt tot verwerking en producenten.

PeaPact: Onderzoek rond teelt, verwerking & marketing

04 apr 2024

Give peas a chance! Het PeaPact project focust op de ontwikkeling van een lokale eiwitketen voor de gele erwt. Maar bij veel consumenten is deze erwt helaas nog onbekend. In deze reeks laten we verschillende schakels in de keten van de gele erwt aan het woord: van teelt tot verwerking en producenten. 

PeaPact: Authentieke en biologische producten waar je vrolijk van wordt

04 apr 2024

Give peas a chance! Het PeaPact project focust op de ontwikkeling van een lokale eiwitketen voor de gele erwt. Maar bij veel consumenten is deze erwt helaas nog onbekend. In deze reeks laten we verschillende schakels in de keten van de gele erwt aan het woord: van teelt tot verwerking en producenten.

PeaPact: de gele erwt heeft zijn plaats gevonden

04 apr 2024

Give peas a chance! Het PeaPact project focust op de ontwikkeling van een lokale eiwitketen voor de gele erwt. Maar bij veel consumenten is deze erwt helaas nog onbekend. In deze reeks laten we verschillende schakels in de keten van de gele erwt aan het woord: van teelt tot verwerking en producenten. 

Microalgen: kleine organismen, grote mogelijkheden

04 apr 2024

Zoals wel vaker is onbekend, onbemind. Dat geldt ook voor microalgen. Kleine organismen, met potentieel een bijzonder grote positieve impact. In het kader van het Maestro project werkt een groep stakeholders aan het vormen van waardeketens in Vlaanderen. Maar waarom zou je als producent microalgen overwegen als ingrediënt? We zetten enkele voordelen en potentiële klanten op een rijtje!

Lid in de kijker: Fishway

04 apr 2024

Een interview met Nina Coolsaet, samen met Sam Van De Velde oprichters van Fishway. Een bedrijf dat kweekvis produceert, vandaag nog in het labo. Maar met ambitieuze plannen om tegen eind 2028 op industrieel niveau kweekvis voor de voedingssector te produceren. Nina Coolsaet en Sam Van de Velde zijn een mooie tandem. Zij werkte 25 jaar in de aquacultuurindustrie.

De Toekomst van Eiwitproductie: Een Overzicht van de Future of Protein Production Summit 2023

18 dec 2023

Op 11 en 12 oktober 2023 vond de Future of Protein Production Summit plaats, een cruciaal evenement voor bedrijven die zich inzetten voor het verduurzamen van het wereldwijde voedselsysteem voor de planeet, mensen en dieren.

Zo wordt Vlaanderen een innovatieve hotspot in de eiwittransitie!

18 dec 2023

Minister Jo Brouns wil van Vlaanderen een hotspot maken op vlak van kennis, productie en verwerking van nieuwe eiwitten. Wat moet er gebeuren om die ambitie te realiseren? Twintig experts, van de overheid, uit de academische wereld, de ondernemerssector en vzw’s, deelden hun inzichten rond het thema innovatie. Wij bundelden ze tot 8 concrete aanbevelingen.

Eerlijke accijnswetgeving zou 20 cent per liter schelen voor plantaardige dranken

18 dec 2023

Zowat iedereen is het er over eens dat de keuze voor gezonde en duurzame voeding niet zou mogen benadeeld worden in onze portemonnee. In de realiteit is het vaak anders. Neem de accijnzenregeling voor non-alcoholische dranken. Melk en soja- en rijstdrinks kunnen van uitzonderingen genieten. Andere plantaardige dranken niet, en dat kost al snel 20 eurocent per liter. 

Vlees zonder schuldgevoelens: je kan het al in twee landen proeven.

Suzanna Burgelman
03 okt 2023

Op 5 augustus 2013 presenteerde de Nederlandse professor Mark Post de eerste hamburger gemaakt van kweekvlees aan de wereld. Kweekvlees werd voorgesteld als één van de meest beloftevolle alternatieven voor conventioneel vlees en zou tegelijk milieu- en diervriendelijk zijn. Tien jaar later gaan de ontwikkelingen razendsnel en staan kweekvleesproducten al in twee landen op het menu. 

Publieke investeringen in plantaardige eiwitten verdubbelen wereldwijd

02 okt 2023

Meer plantaardige eiwitten op ons bord? Overheden overal ter wereld lijken er meer en meer warm voor te lopen. Dat zien we in het jaarlijkse rapport van het Good Food Institute. Onder andere Nederland springt eruit als ambitieuze voortrekker met een investering van 60 miljoen euro voor cellulaire landbouw. En België? We staan niet op de laatste plaats in de ranking, maar alles kan beter.

Kris zet de stap naar een circulaire boerderij

02 okt 2023

Kris is de vierde generatie in een landbouwbedrijf in Temse, maar hij pakt het net iets anders aan. Hij koos een paar jaar geleden bewust voor minder koeien, een installatie die mest omzet in energie, een dak vol zonnepanelen en een lokale algenkwekerij. Een heus traject waar hij vandaag terecht fier op mag zijn. “Ik hoop dat andere boeren ook de stap durven zetten.” 

Delicatessenwereld maakt kennis met microalgen op Taste of Tavola

25 sep 2023

Van 24 tot 27 september 2023 vindt "Taste of Tavola" plaats, de spin-off van de internationale vakbeurs Tavola. Ruim 100 bedrijven presenteren er een selectie van heerlijke delicatessen. Ook het Maestro team staat paraat: samen delen ze de vele mogelijkheden van microalgen met de bezoekers.

Landbouwers en voedingsproducenten slaan handen in elkaar tijdens dinner hack

06 sep 2023

In de Kaaihoeve in Zwalm werd in juni een unieke bijeenkomst georganiseerd: landbouwers, verwerkers, voedingsbedrijven, chefs en retail kwamen er samen en bedachten diverse manieren om rond eiwitrijke gewassen een verdienmodel te creëren, voor de boer en de producent.

Lid in de kijker: La Vie Est Belle

10 jul 2023

De verkoop van Bioproducten is gegroeid van 1,6% tot 5%. Daarom spreken we  met Lieven Deraeve Process Development Manager bij La Vie Est Belle over de weg die ze aflegden, hun waarden en hoe zij keuzes maken in hun duurzame onderneming. La vie est belle biedt voor de consumentenmarkt vegetarische en vegan burgers en spreads met lokale en biologische ingrediënten.

Bedrijven zetten plantaardige voeding op de politieke agenda

19 jun 2023

Minister Jo Brouns ontving een mand met plantaardige producten. Zo lanceert het bedrijvennetwerk Next Food Chain zijn memorandum voor de verkiezingen van 2024. Daarin formuleert het netwerk aanbevelingen om plantaardige voeding te promoten tijdens de komende legislatuur.

Veggie en vegan alternatieven: hoe gezond zijn ze?

03 apr 2023

Vaak eten consumenten meer plantaardige en minder dierlijke producten vanuit gezondheidsoverwegingen. Is elk plantaardig product gezond? Aangespoord door onderzoek van consumentenorganisaties in Nederland en België, werd dit thema veel besproken. Diëtist Evelien Mertens (Erasmushogeschool Brussel en zelfstandig diëtist) is dé geknipte persoon om ons inzicht te geven.

Interview met Garden Gourmet over de toekomst van de plantaardige food industrie

15 dec 2022

Garden Gourmet, lid van Next Food Chain,kan je niet missen binnen het plantaardige aanbod. Met hun breed assortiment maken ze de weg naar een eiwitshift makkelijk begaanbaar. We spreken met Arthur Duquesne, business manager BeNeLux voor Garden Gourmet bij Nestlé over de toekomst van plantaardige eiwitten en de ontwikkelingen en uitdagingen in de markt.

Interview met Rolf Hiltl - Van knoedels naar fine dining

30 nov 2022

Rolf Hiltl is eigenaar van het alleroudste vegetarische restaurant ter wereld. Sinds 1898 serveert Hiltl al veggie gerechten. Met een plek in het Guinness Book of World Records, 20 vestigingen en nog veel plannen om uit te breiden, is Rolf een chef om in de gaten te houden. Op de studiedag van Next Food Chain konden we even met hem spreken over de toekomst van plantbased. 

Next Food Chain kaart bezorgdheden aan over nieuwe richtlijnen rond vegetarische benamingen bij staatssecretaris De Bleeker

26 sep 2022

De FOD economie wil binnenkort nieuwe richtlijnen rond vegetarische benamingen lanceren. Deze richtlijnen beperken de namen die door producenten gebruikt kunnen worden.

Paleo: een betere wereld creëren met precisie-fermentatie

Lucy Cromheecke
29 aug 2022

Met een verleden in de politieke wereld zet CEO bij Paleo, Hermes Sanctorum, zich nog steeds in voor hetzelfde doel: een betere, meer duurzame wereld. De Belgische start-up en lid van Next Food Chain heeft de ambitie de vleesconsumptie te verminderen door dierlijke eiwitten na te bootsen, maar dan volledig plantaardig.

Het mag van Europa, maar valt België wél over vegetarisch gehakt?

Heleen De Smet
10 feb 2022

Weg met vegetarisch gehakt, vegan fishsticks of veggie kipstukjes. Of toch als het van de federale overheid afhangt. Die heropende de discussie over de benaming van vegetarische alternatieven, ook al was die Europees al beëindigd. We blijken al in de laatste rechte lijn te zitten voor een definitieve beslissing. Of zal de overheid alsnog haar gezond verstand gebruiken?

Geert Feys van Ingrizo

"Via onderzoek en ontwikkeling beantwoorden we aan de vraag naar gezonde, evenwichtige en duurzame voeding"

Lynn Guillaume
27 nov 2021

De voedingssector is aan een heuse transformatie bezig. Want alsmaar meer mensen vinden het niet alleen belangrijk dat hun dagelijkse kost lekker smaakt, ze willen ook duurzaam eten. Dat hoort Ingrizo graag, want de b2b-kmo zet volop in op duurzame ingrediënten voor de voedingssector. Een gesprek met CEO Geert Feys, over de voeding van morgen, en over duurzaam ondernemen.

Vanaf nu op de agenda en op het menu: Next Food Chain

14 jun 2019

In Gent, waar Donderdag Veggiedag dit jaar tien jaar bestaat, hielden Bond Beter Leefmilieu en EVA vzw op 6 juni Next Food Chain boven de doopvont. Dit nieuwe bedrijfsnetwerk brengt spelers uit de de hele voedselketen samen om van plantaardige voeding een vanzelfsprekende keuze te maken, van het veld tot op het bord.