Op donderdag 24 oktober 2024 organiseerde Next Food Chain samen met de Nederlandse ambassade in Brussel een inspirerend evenement over de eiwittransitie en de kansen die deze biedt voor zowel Vlaanderen als Nederland. We brachten vertegenwoordigers uit de industrie en beleidsmakers van beide landen samen om inzichten te delen, uitdagingen te bespreken en samenwerking te bevorderen.
Het bedrijvennetwerk Next Food Chain brengt voor het eerst de economische impact van de alternatieve eiwitsector in Vlaanderen en Brussel in kaart. Die is aanzienlijk: meer dan 150 bedrijven richten zich deels of uitsluitend op alternatieve eiwitten zoals vlees- of melkvervangers, kweekvlees of peulvruchten, samen goed voor een bedrijfswaarde tussen de 1,4 tot 1,8 miljard euro.
Wist je dat de gele erwt de afgelopen jaren sterk in populariteit is gestegen? Deze veelzijdige peulvrucht heeft heel wat te bieden als basis voor allerlei plantaardige producten. Maar waarom zou je als bedrijf aan de slag gaan met lokale gele erwten? Dit webinar laat verschillende experts uit het PeaPact project aan het woord over dit eiwitrijk gewas.
In een betoverende setting, gehuld in de allure van de schitterende balzaal van het Hilton Old Town Antwerp hotel, vond op 12 december 2023 het Eiwitfestival voor Professionals plaats. Een evenement dat bijna 300 professionals uit de voedingssector samenbracht om te delen, te leren en te inspireren, allemaal rond het centrale thema van plantaardige en innovatieve eiwitten.
De eiwitshift staat voor meer plantaardige eiwitten op ons bord: niet enkel een win-win-win voor mens, milieu en dier maar ook een interessante economische opportuniteit.
In 2019 werd de Vlaamse eiwittransitie voorzichtig op gang getrapt: Flanders’ FOOD startte een roadmap eiwittransitie op en bedrijfsnetwerk Next Food Chain werd boven de doopvont gehouden.
In Gent, waar Donderdag Veggiedag dit jaar tien jaar bestaat, hielden Bond Beter Leefmilieu en EVA vzw op 6 juni Next Food Chain boven de doopvont. Dit nieuwe bedrijfsnetwerk brengt spelers uit de de hele voedselketen samen om van plantaardige voeding een vanzelfsprekende keuze te maken, van het veld tot op het bord.