
Lid in de kijker: Marie-Astrid Dossche van Food For Freedom NV
Marie-Astrid Dossche is de CEO van Food For Freedom NV, een specialist in biologische en plantaardige producten (merken zoals De Hobbit, Abinda, The Bio Veggie Company en Pa’lais). Het bedrijf heeft 2 productie sites, in Maldegem en Ruddervoorde.
Waar komt je passie voor plantaardige voeding vandaan?
Voeding fascineert me omdat het ons elke dag verbindt en een enorme impact heeft op mens en planeet. Daarnaast heeft mijn vader een grote rol gespeeld. Meer dan 30 jaar geleden richtte hij De Hobbit op. Hij zag tempeh als pure magie, en ik ben blij dat ik in zijn voetsporen kan treden.
Waarom vind je de eiwitshift zo belangrijk?
Vleesconsumptie op grote schaal is enorm inefficiënt en veroorzaakt ook zoveel dierenleed. Daarnaast is het ook belangrijk om gezonde keuzes te maken. Wij richten ons op producten zoals tempeh, die al duizenden jaren bekend staan om hun positieve effecten. Tempeh is lekker, gezond en eenvoudig, maar helaas nog steeds ondergewaardeerd. Met initiatieven zoals de Veggie Challenge willen we onze producten meer bekendheid geven.
Waar ben je trots op?
We groeien nog steeds elk jaar, zowel in ons assortiment als in de groep mensen die we meekrijgen in ons verhaal. Tegelijkertijd blijven we trouw aan onze principes. Alles wat we doen is biologisch, lokaal geproduceerd en vooral lekker. Dat doen we al meer dan 30 jaar.
Voeding fascineert me omdat het ons verbindt en een enorme impact heeft op mens en planeet. Mijn vader heeft meer dan 30 jaar geleden De Hobbit opgericht. Ik ben blij dat ik in zijn voetsporen kan treden.
Wat mogen ze jou serveren als laatste avondmaal?
Een heerlijke vegan carbonara met rooktempeh-spekjes en de pastasaus van Pal’ais. Het is een decadente maaltijd, maar ook voedzaam en gezond.
Wat heb je zelf altijd op voorraad in huis?
Bij mij vind je altijd natto, een Japanse delicatesse op basis van gefermenteerde sojabonen, rijk aan vitamine K2. Daarnaast heb ik altijd de pastasauzen van Pal’ais en seitan in de koelkast. Het zijn veelzijdige ingrediënten waarmee je alle kanten op kunt.
Hoe sta jij in contact met ProVeg?
Wij stonden mee aan de wieg. Mijn vader werkte al samen met Tobias Leenaerts tijdens de beginjaren van EVA en heeft de evolutie van EVA naar ProVeg meegemaakt. We hebben al veel steun aan elkaar gehad.
Wat kunnen we doen om de plantaardige transitie te versnellen?
Onderwijs speelt een sleutelrol. Het aanbod in scholen moet worden vergroot, zodat kinderen meer plantaardige maaltijden leren kennen. Ook in koksopleidingen moet meer aandacht komen voor vegan koken. Daarnaast is universiteitsonderzoek belangrijk, bijvoorbeeld naar de effecten van tempeh en fermentatie op onze gezondheid. Tenslotte moeten er gewoon nog meer lekkere plantaardige producten op de markt komen.