Drie data om naar uit te kijken in 2023 | Next Food Chain

U bent hier

Drie data om naar uit te kijken in 2023

Dat 2022 een rollercoaster was, staat vast. Brengt 2023 meer van hetzelfde? Hier alvast drie data om samen met ons naar uit te kijken. 
 

1. Doorbreekt onderzoek naar plantaardige prijzen perceptie? 

Volgens statbel bedroeg de inflatie van voedingswaren eind november 2022 maar liefst 14,48%. Geen wonder dus dat consumenten extra opletten wat ze in hun winkelwagentje laden. Is plantaardige voeding (te) duur? De perceptie leeft vaak dat dit het geval is, maar meer en meer cijfers spreken dit tegen. In Nederland toonde ProVeg aan dat prijsverschillen steeds kleiner worden en dat de inflatie vooral vleesproducten treft - de gemiddelde prijs per kilogram van kip, gehakt en burgers in de plantaardige versie is nu zelfs tot €1,36 per kilo goedkoper. We zijn heel benieuwd hoe dit ervoor staat in België. We kozen voor eenzelfde studie in onze supermarkten. We kijken ernaar uit de resultaten met jullie te delen in het eerste kwartaal van 2023. Ook met de studie rond overheidsfinanciering voor plantaardige alternatieven in Nederland gaan we in België aan de slag. 

2. De week van de Peulvruchten 

Zet alvast 6 tot 12 februari 2023 in je agenda, want dan zetten we mee de week van de peulvrucht in de schijnwerpers! Peulvruchten zijn goedkoop, lekker, makkelijk klaar te maken en zitten natuurlijk vol eiwitten. Popel je om aan de slag te gaan met linzen, bonen, erwten en hun vrienden? Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nu al erg veel informatie op hun website staan. Het is ook het moment om onze eigen projecten rond eiwitrijke gewassen in de kijker te zetten. In 2023 verwachten we bijvoorbeeld verdere resultaten van het PeaPact project rond de gele erwt. Dit is een goed voorbeeld van een project waar we samen drempels en opportuniteiten in ketens in kaart brengen. 

3. Van visie naar doelstellingen 

in 2021 werd de Eiwitstrategie gelanceerd door het departement Landbouw en Visserij. In 2022 kwam daar de voedselstrategie bovenop. Beide teksten bevatten veel positieve elementen en geven de nodige aandacht aan de eiwitshift, een goede zaak! Het is natuurlijk ook belangrijk dat het niet bij mooie woorden alleen blijft. We zijn daarom ook erg blij dat het departement de eiwitstrategie nu wil omzetten in SMART doelstellingen en wij hieraan mogen bijdragen. Samen gaan voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden? Laat 2023 maar komen! De uitkomst van dit proces wordt voor de zomer van 2023 verwacht.