Duurzamer eten met Ecoterian | Next Food Chain

U bent hier

Duurzamer eten met Ecoterian

Lid in de kijker - Interview met Lise Vermeersch van Ecoterian

We gingen in gesprek met Lise Vermeersch, ze richtte samen met haar partner, Jasper Kuiper, Ecoterian op. Ecoterian, een app voor smartphones die mensen wil helpen om duurzamer te eten door middel van het aanbieden van gerechten die rekening houden met de impact van voeding op het milieu.

Hoe is Ecoterian ontstaan?

Het idee van Ecoterian is ontstaan vanuit onze persoonlijke ervaringen met betrekking tot de impact van voedsel op het milieu. Vanuit onze persoonlijke zoektocht en uitdagingen wilden we een applicatie creëren die ook anderen zou helpen bij hun weg naar een duurzamer eetpatroon. We besloten een app te ontwikkelen die gerechten selecteert op basis van de gekozen voedingsprincipes en die de dagelijkse keuzes voor de gebruiker makkelijker maakt.

Hoe bepalen jullie de duurzaamheid van een maaltijd?

Momenteel wordt er vaak gebruikgemaakt van de ECOscore en de PEF-score, die verschillende factoren combineren om tot één score te komen. Echter, deze scores zijn moeilijk te begrijpen voor consumenten. Daarom zijn wij gestart met CO2-scores, omdat ze rechtstreeks verbonden zijn met de opwarming van de aarde. We willen ook andere factoren meenemen, zoals watergebruik, en die omzetten in een score op 100 die we 'terra-score' noemen. Dit maakt het voor consumenten makkelijker om te vergelijken. We werken samen met de VUB en voeren een thesisstudie uit om te bepalen welke factoren het meest impactvol zijn. Zo willen we een score creëren die relevant en begrijpelijk is voor consumenten.

Als jullie naar de toekomst kijken van onze dagelijkse kost, hoe zien jullie die?

We hopen dat we naar een meer plantaardig voedingspatroon evolueren. Wij denken niet dat we snel naar een volledig plantaardig voedingspatroon zullen gaan. Dit door culturele, sociale en praktische redenen. Maar we denken wel dat er openheid is meer flexi-vegan te eten. We geloven dat er meer zal nagedacht worden over de portie en afkomst van de dierlijke ingrediënten die nog gegeten worden.

 

Ecoterian is lid van het bedrijvennetwerk Next Food Chain. Wat is voor jullie de meerwaarde daarvan?

Het is voor ons fijn om aan de frontlinie te staan van het plantaardig verhaal. Zo zien we welke veranderingen er zijn en kunnen we ook collectieve struikelblokken ontdekken. Het is voor ons heel waardevol om daarover uit te wisselen met andere ondernemers in de plantaardige sector. 

Welke tips zou je geven voor waardegedreven ondernemers?

Geloven in je project! Wat het moeilijk maakt is dat een waardegedreven missie zich niet altijd meteen laat vertalen in het financiële, hoewel ik 100% overtuigd ben dat dat wel komt. Dit zorgt ervoor dat het businessmodel vaker in vraag gesteld wordt, omdat het een nieuw model is. Investeerders moeten uit hun comfortzone komen, waardoor je als onderneming vaker 'nee' te horen krijgt.

 

Met welke partners willen jullie nog graag samenwerken?

We hebben momenteel contracten met cateraars en restaurants, waarbij we voor hen een score geven aan hun gerechten. Zo kunnen ze duidelijk naar hun klanten communiceren. Maar we zouden graag een project opzetten met een bedrijf zoals Deloitte. In zo'n samenwerking zouden we onze scores graag in hun restaurants brengen. Op die manier kunnen we een breder publiek bereiken en veel werknemers informeren. Naast bedrijven kijken we ook uit naar samenwerkingen met steden.

Is er iets dat je zelf nog wil delen over Ecoterian?

Deel van het nieuw businessmodel is dat we een holistische aanpak willen hebben. Daardoor kan het lijken dat we veel tegelijk doen. Maar het probleem dat we aanpakken kunnen we enkel aanpakken door zowel met de industrie, onderzoekers en consumenten aan de slag te gaan. Als Ecoterian willen we daarom heel graag samenwerken zoals bij Next Food Chain. We geloven veel meer in samenwerken dan in met elkaar concurreren. We voelen dat er openheid is bij bedrijven en organisaties. We hebben nog heel veel plannen voor de toekomst en ik ben heel benieuwd waar we zullen staan binnen twee jaar.