Eiwitfestival voor Professionals: Een feest voor de Eiwittransitie! | Next Food Chain

U bent hier

Eiwitfestival voor Professionals: Een feest voor de Eiwittransitie!

In een betoverende setting, gehuld in de allure van de schitterende balzaal van het Hilton Old Town Antwerp hotel, vond op 12 december 2023 het Eiwitfestival voor Professionals plaats. Een evenement dat bijna 300 professionals uit de voedingssector samenbracht om te delen, te leren en te inspireren, allemaal rond het centrale thema van plantaardige en innovatieve eiwitten. Initiatiefnemers Next Food Chain en Mosquito In The Room kijken terug op een geslaagd evenement! 

Fabrice De Clerck is wetenschappelijk directeur bij EAT en mocht de spits afbijten met een keynote over het belang van meer plantaardig voor klimaat, milieu en gezondheid. Hij waarschuwde er ons ook voor de complexiteit niet uit de weg te gaan:

“The Anthropocene is really the ANDthropocene – that we need to be much better about recognizing the impacts of food on health AND hunger AND water AND biodiversity AND land AND climate.”

Peter Harrison van Quorn vertegenwoordigde het bedrijfsperspectief. Hij sloot af met een inspirerende quote van architect Buckminster Fuller:

“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

 

We konden vanuit Next Food Chain ons memorandum voorstellen. We bundelden onze aanbevelingen rond vier thema’s: coherent beleid, plantaardig als gemakkelijke en goedkope keuze voor de consument, innovatie stimuleren en landbouwers meenemen in de transitie. Thema’s die ook terugkwamen doorheen de verschillende break-out sessies. 

Na de pauze was het tijd voor Ronde Tafels. Deelnemers gingen in kleinere groepen aan de slag rond 10 verschillende urgente uitdagingen. Lokale eiwitketens, financiële diversiteit, gezondheid, … Aanwezigen kozen hun favoriete tafel en gingen in gesprek. De resultaten van deze discussies worden binnenkort gedeeld. 

 

Afsluiten deden we opnieuw plenair. Minister Jo Brouns mocht de eerste EiwitChamp uitroepen. Zes straffe start-ups gingen in de voormiddag de uitdaging aan: in 10 minuten de jury overtuigen van hun concept. Bolder Foods, Fred’s Mayo, KopjeZwam, Omage, Rijtak Algae Cultivation, Sam Serveert, stuk voor stuk passionele ondernemers met een inspirerend verhaal! Van plantaardige kazen over oesterzwamburgers tot circulaire rollebollekes, er is binnen de sector duidelijk geen gebrek aan creativiteit. Na lang overleg riepen de juryleden Fred’s Mayo uit tot winnaar. Het team verwerkt aquafaba tot veganistische sauzen en gaat ook aan de slag met de kikkererwten zelf. 700 fans stemden op hun favoriete start-up voor de publieksprijs. Die ging naar Mia De Vos en Jannes Vertommen van Rijtak Algae Agriculture, een kweker van eiwitrijke Vlaamse microalgen. Jo Brouns, Vlaams minister voor Landbouw, stelde: 

“Van Vlaanderen een hotspot maken op het gebied van kennis, productie en verwerking van deze verschillende nieuwe eiwitten is een van de belangrijkste doelstellingen van de eiwitstrategie. Tegen 2030 willen we zelf vooral meer plantaardige en innovatieve eiwitten produceren waarmee we minder afhankelijk worden van import buiten Europa.”

 

De Boon voor A-awards werden uitgereikt door Antwerpsschepen voor Middenstand en Toerisme Koen Kennis. 20 restaurants in Antwerpen werden het afgelopen jaar begeleid door Mosquito In The Room. Het opzet: via de menukaart inzetten op lekkere, gezonde gerechten met klimaatwinst. Deelnemende chefs kozen voor uiteenlopende ingrediënten: van insecten tot no chicken chunks, beluga linzen of sojagehakt. Zo creëren ze low-impact gerechten met smaak. Een professionele jury onder leiding van sterrenchef Bart De Pooter screende de gerechten en koos de winnaars. Little BÚN MAS won de prijs voor het beste plantaardige gerecht en voor innovatie. ’t Schipke aan de Nete ging naar huis als meest impactvolle restaurant. Bart De Pooter, Juryvoorzitter: “Plantaardig beschouw ik niet als een trend. Onze wereldbevolking groeit, en we kunnen met ons huidig eetpatroon niet iedereen op een gezonde manier blijven voeden. Meer groenten serveren is een oplossing. En dat moeten we op een lekkere, verrassende manier doen, voor iedereen.”

Het Eiwitfestival slaagde in zijn opzet: stakeholders uit de volledige keten samenbrengen in een feestelijk kader met ruimte voor ontmoeting en debat. Meer van dat!