Stem mee voor de EiwitChamp publieksprijs van 2023 | Next Food Chain

U bent hier

 

Stem mee voor de EiwitChamp publieksprijs van 2023

Je kan niet meer stemmen voor de EiwitChamp van 2023. Je kan nog wel ontdekken wie het geworden is op het Eiwitfestival.

Met de trofee van De EiwitChamp bekronen Next Food Chain en Mosquito In The Room innoverende ondernemers die transitie naar meer plantaardige en innovatieve eiwitten versnellen. Hun positieve impact op mens en planeet verdient een spotlight! Naast de prijs uitgereikt door deze jury kan je ook zelf stemmen voor de publieksprijs. 

Deze zes kandidaten zetten hun beste beentje voor!

  • Fred's (vegan) Mayo & Snacks - Veganistische sauzen 
  • Rijtak Algae Cultivation - Spirulina poeder 
  • Omage - Plantaardige kazen op basis van noten en zaden
  • Sam Serveert - Voedselredster met innovatief gamma
  • Kopje Zwam - Burger op basis van oesterzwammen gekweekt op koffiegruis
  • Bolder Foods - Plantaardige geraspte kaas Chizou

Wie verdient het om gekroond te worden tot De EiwitChamp van 2023? Je kon stemmen tot zondag 10 december. 

Leer de 6 kandidaten hieronder kennen. 

Fred's (vegan) Mayo & Snacks - Veganistische sauzen

Vanuit hun passie voor de Belgische frietkotcultuur hebben ze het eerste echte plantaardige alternatief voor traditionele (ei)mayonaise én frituursnacks gecreëerd. Hun geheim is de magie van upcycling & kikkererwten! Ze gebruiken namelijk kikkererwten voor de productie van heerlijke plantaardige frituursnacks, zoals vegan frikandel (aka de fredkandel), boulet & burger... en in plaats van het kookwater van de kikkererwten weg te gooien, maken ze daar een hemelse vegan mayonaise mee. Zo gaat er niets verloren en helpen ze mee aan een positieve verandering voor iedereen: mensen, dieren en de planeet.

Meer info op fredsvegan.com

Contacteer het team via: info@fredsvegan.com 

Rijtak Algae Cultivation - Spirulina poeder

Rijtak is een familiebedrijf dat al jaar en dag tomaten en paprika’s kweekt in Sint-Katelijne-Waver. Tot zoon Jannes zijn hart verloor aan spirulina. Deze microscopisch kleine alg kan gekweekt worden in een gesloten circuit op basis van gerecycleerd water en CO2. Sprirulinapoeder bevat tot 60% eiwitten, omega3 en omega6, en is rijk aan vitaminen en mineralen. De familie zet nu ook in op deze innovatieve teelt en wil met deze superfood van Vlaamse bodem een steentje bijdragen aan de eiwitshift.

Meer info op rijtak.be en vlaamsemicroalgen.be 

Contacteer het team via info@rijtak.be

Omage - Plantaardige kazen

Omage produceert plantaardige alternatieven voor kazen en zuivel, op basis van noten en zaden. Deze worden gefermenteerd en geaffineerd volgens traditionele kaastechnieken. Zaakvoerster Neri De Meester trok in 2014 naar California voor een opleiding tot raw food chef. Talrijke experimenten verder, richtte ze in 2019 “omage” op, een homage aan fromage. Een smakelijke combinatie van innovatie en ambacht!

Meer info op omage.be

Contacteer het team via neri@omage.be

Sam Serveert - Voedselredster met innovatief gamma

Sam Serveert startte vanuit de drang om iets te doen met fruit en groenten die geen plaats vonden op de reguliere markt. Een droogoven en een lockdown later, startte Sam Janssens met de verkoop van allerlei kleurrijke en smakelijke creaties. Zo verkoopt ze theemelanges, proteïnerijke snacks en gezond snoepgoed. Ze werkt aan een Vlaamse tofu op basis van erwten en bonen. Een creatief product boordevol eiwitten maar zonder exotische soja.

Meer info op samserveert.be

Contacteer het team via samserveert@gmail.com

Kopje Zwam - Circulaire oesterzwammenburger

KopjeZwam haalt bij verschillende organisaties en bedrijven in regio Brugge koffiegruis op - tot 300 of zelfs 500kg per week. Op dat koffiegruis kweekt KopjeZwam oesterzwammen in de kelders van de Sint-Godelieveabdij. Voor het product 'oesterzwamburger vol eiwitten', fermenteert KopjeZwam die oesterzwammen samen met lokale Belgische rode bonen. De zwam- met-rode tempehburger vormt zo een volwaardig circulair eiwitrijk product dat ook nog eens bijzonder veel vezels bevat. Om maatschappelijke impact te realiseren, werkt KopjeZwam voor de opschaling van zijn productie heel bewust samen met Footstep vzw, een Brugs maatwerkbedrijf dat via sociale economie mensen tewerkstelt in grootkeukens.

Meer info op kopjezwam.be

Contacteer het team via info@kopjezwam.be

Bolder Foods - Plantaardige geraspte kaas Chizou

Minder koe. Meer plezier. Voor iedereen. Dat is de missie van Bolder Foods. Het is een Belgische start-up die sinds 2021 kaas- en zuivelalternatieven met een positieve impact ontwikkelt. Hun  eerste product, onder het merk Chizou, is een reeks van drie plantaardige geraspte kazen op basis van lokale bloemkool. Chizou wordt verkocht in Delhaize over heel België sinds augustus 2022, en is ondertussen ook in Colruyt en Spar te vinden. Maar daar houdt het zeker niet op: Bolder Foods werkt aan nieuwe biomassa technologieën om smakelijke en betaalbare alternatieven op de markte te brengen. De eerste nieuwe prototypen onder de naam MycoVeg zijn klaar, misschien wel het innovatieve ingrediënt waar jouw bedrijf naar op zoek is?

Meer info op: bolderfoods.be

Contacteer het team via weneed@bolderfoods.be

De EiwitChamp en het Eiwitfestival worden georganiseerd door Next Food Chain en Mosquito In The Room. Het Eiwitfestival kadert in het gunningsdossier Boon voor A, een relanceproject met steun van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid. Daarnaast ontvangt dit project steun van hoofdsponsor vdk bank, Bio Planet, Solucious en EIT FOOD.