Studiedag 21 oktober 2022 - Een terugblik | Next Food Chain

U bent hier

Studiedag 21 oktober 2022 - Een terugblik

Ambitie tijdens plenaire keynotes

De dag werd geopend door Nick Vliegen, raadgever omgeving van het kabinet van minister Zuhal Demir. Hij gaf een duidelijke visie mee uit het kabinet:

“Met de eiwitshift maken we concreet werk van de doelstelling om van een verhouding 60% dierlijke en 40% plantaardige producten te evolueren naar een verhouding 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitbronnen in ons voedingspatroon tegen 2030. Dat is een ambitieus doel. Het stellen van zo’n doel is belangrijk, omdat het een stip op de horizon plaatst waar we samen naartoe kunnen werken.” 

Rolf Hiltl nam ons vervolgens mee naar Zürich in Zwitserland. Als uitbater van het oudste vegetarische restaurant ter wereld was hij perfect geplaatst om enkele suggesties met het publiek te delen. Het allerbelangrijkste? Vegetarische eten moet een aangename belevenis zijn, en lekker!

Van Zwitserland naar de Europese Unie. Claire Bury, Deputy Director General in DG SANTE bij de Europese Commissie deelde haar enthousiasme over de stappen die Vlaanderen reeds zette en ging dieper in op de rol van de EU in de eiwittransitie. Ook uit die hoek kunnen we meer initiatieven verwachten in de komende jaren, gelinkt aan bijvoorbeeld de Farm2Fork strategie. 

Vier rode draden 

Doorheen de dag kwamen 38 sprekers aan bod. De meeste daarvan deden een bijdrage aan de verschillende keuzesessies. Vier thema’s liepen als een rode draad doorheen het programma: deze belichten verschillende elementen van de keten en komen elk met hun eigen uitdagingen. 

  1. LANDBOUW - Nieuwe eiwitrijke grondstoffen door de eiwitboeren van de toekomst: wat is de rol van landbouwers in deze transitie? Concrete sessies focusten op micro-algen, precisie fermentatie en peulvruchten. 

  2. PRODUCENTEN - Producenten verleiden de consument met nieuwe producten. Maar wat maakt nu net een succesvol product? We keken naar het nutritionele aspect, doken diep in het technische verhaal rond smaak en textuur en - niet te onderschatten - marketing! 

  3. RETAIL & FOOD SERVICE - Retail en food service spelers hebben veel macht. We waren heel blij dat een aantal van hen op het podium stonden om te spreken over innovaties, methodologieën en goede voorbeelden. 

  4. BELEID - Ook hier zit men niet stil, getuige ook het feit dat we de dag konden organiseren in samenwerking met het departement omgeving. We lieten vertegenwoordigers van steden tot Europa aan het woord. 

Een geslaagde netwerkdag

Tijdens de lunch en pauzes werd er vlijtig genetwerkt. Naast de inhoudelijke input blijft dit één van de belangrijkste redenen voor de deelnemers om aanwezig te zijn. Met een gebalanceerde mix tussen bedrijven, academici, beleidsmakers, NGOs en studenten, werden er vele interessante contacten gelegd.